2011. november 1., kedd

Zserbó (ahogy én készítem)

Hozzávalók: 1/2 dl tej, 1 kockacukor (én ezt mindig egy kiskanál cukorral helyettesítem), 20 g élesztő, 1/2 kg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor 1 tojás, 1 cs. van. cukor, 1 csipet só, 1 dl tejföl (én egy kisdobozos tejföl felét szoktam beletenni), a tepsi kikenéséhez diónyi vaj/margarin, a nyújtáshoz liszt
Töltelék: 25 dkg darált dió (én 20 dkg-ot teszek bele, szerintem az is elég), 20 dkg porcukor, 25-30 dkg baracklekvár (én ezt soha nem mérem, "szemre" kenem a tésztát), 20 dkg tortabevonó (felfedeztem egy nagyon jó bevonót a Lidl-ben - nem kell gőz fölött kevergetni, hanem egyszerűen tasakba fel kell melegíteni (lehet akár mikróban is), s ráönteni a sütire. Szuperül kenhető, gyönyörűen szilárdul meg).

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, az élesztős tejet, a tojást, a van. cukrot, sót és a tejfölt. Összegyúrjuk, majd 3 cipót formálunk belőle (itt szoktam kicsit méregetni, hogy közel azonos súlyúak legyenek). Letakarjuk, 1/2 órát kelesztjük.
Kivajazunk-kilisztezünk egy kb. 30x40 cm-es tepsit (én a gáztepsit használom mindig). A darált diót összekeverjük a porcukorral. Lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik cipót, tepsikbe fektetjük, megkenjük lekvárral, megszórjuk a diós-porcukor felével. Kinyújtjuk a második cipót, s ugyanúgy járunk el, mint az előzőnél, majd a harmadik nyújtott tésztával befedjük (nem kell megijedni, ha nem lesz mindegyik ugyanakkora, én ezzel nem foglalkozom, mert ha teljesen kész, akkor a végeit úgyis levágom "kiegyenesítés" céljából). Megszurkáljuk villával és előmelegített sütőben közepes  tűznél 35-40 percig sütjük (én figyelni szoktam, mert lehet, h. nem kell ennyi...ha nagyon sülne már az alja, akkor figyelni kell rá nagyon!!!). Ha megsült, tepsiben hagyjuk kihűlni. A csokimázat a leírás szerint elkészítjük. Ha megszilárdult a tetején a csokimáz, akkor vékony, hosszú szeletekre vágjuk. Sokáig eláll, sőt egyre finom lesz az idő előrehaladtával. 


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése