2011. július 20., szerda

Ha végre itt a nyár...akkor főzzünk lecsót!!!!

Itt a nyár, s itt a lecsó-szezon. Szerintem ahány ház, annyi szokás - s ez a közmondás itt is megállja a helyét. Nálunk így készül egy tartalmas (és a szakértőim szerint nagyon finom) tojásos lecsó:
Kb. 1 kg paprikát jól megmosok, s ujjnyi vastagságúra szeletelek. Kb. fél kg paradicsomot megmosok, és vékonyan meghámozom (azaz megszabadítom a héjától), majd feldarabolom. 2-3 fej hagymát felaprítok. Szalonnát, kolbászt - ízlést szerint, vagy amennyit itthon találok - felvágok egyforma darabkákra. Ha ezzel kész vagyok, kezdhetem is a főzőcskét.
Kevés olajon elkezdem pirítani a szalonnát, majd ha kissé "üvegessé" válik hozzáadom a hagymát, s a kolbászkarikákat. Ha a hagyma is szépen megpirult megszórom pirospaprikával, s hozzáadom a feldarabolt paradicsomot. Ezzel jól összekeverem, s pár percig hagyom, amíg a paradicsom jócskán levet ereszt. Ezután hozzáadom a paprikát, sózom, borsozom, s időnként megkeverve (nehogy leégjen) készre főzöm (a keveréssel óvatosak legyünk, mert nagyon összetöri a paprikát, ezért érdemesebb inkább "csak" rázogatni az edényt). Amikor minden megpuhult a tojásokat (kb. 4-5 db) felütjük, összekeverjük (némi sót ebbe is szórhatunk) s beleöntjük a lecsóba. Jól összeforraljuk és kész is a fenséges ételünk :D!
Megjegyzés:
- ha nem ütünk bele tojást, akkor rizzsel, tarhonyával (vagy akár tésztával) is tálalhatjuk. Nekem egyik kedvencem, hogy galuskát szaggatok hozzá, s azzal esszük,
- kolbász helyett virslit is tehetünk bele,
- ha nincs otthon szalonnánk, akkor az el is hagyható 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése