2011. április 21., csütörtök

Húsgombócleves

Nagyon szeretjük az apró, pici gombócokat a levesben, ezért, amikor darált húsból készül az ebéd valamelyik része ilyen leves biztos, hogy kerül az asztalra.
Hozzávalók: kb. 10-15 dkg darált hús (nem mértem, csak úgy találomra készítettem), tojás, só, bors, rizs
Elkészítés: a levest, amibe bele szeretnénk főzni (én egy egyszerű zöldséglevest készítettem) feltesszük főni. Közben elkészítjük a gombócokat. A tojást felütjük, összekeverjük. A húst egy tálba rakjuk, kb. egy negyed összekevert tojást adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, majd annyi rizst szórunk bele, hogy formázható kis gombócokat tudjunk készíteni. Fontos: ügyeljünk arra, hogy a gombócok közel azonos méretűek legyenek, így elkerülhetjük azt, hogy az egyik már szétfő, a másik pedig még kemény. 
Amikor a levesünkben már majdnem puhák a zöldségfélék hozzáadjuk a kis gombócokat és kb. 15 percig főzzük így együtt őket (aki először készít ilyet érdemes egy gombócot esetleg kivenni és megkóstolni, hogy megpuhult-e) félig "nyitott" fedővel. Ha a gombócok megpuhultak a leves alatt elzárjuk a lángot és fedő alatt még picit pihentetjük a levest (ezalatt is puhulnak még kicsit a gombócok). Aki szereti az még külön tésztát is főzhet a levesbe (én kisfiam kérésére most tarhonyát főztem még bele).
Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése