2011. április 1., péntek

Tejfölös pogácsa (és rudacska)

Mivel a mai napon "szabira" ítéltek a nagyon fárasztó hét után, gondoltam valami "kellemessel" fogom eltölteni itthon az időt (a főzés, sütés engem ugyanis nem fáraszt). 
Előkaptam a régi receptes füzetemet, s akkor rátaláltam (ismét) erre a receptre. Pár éve nagyon gyakran sütöttem ezt a fajta pogit, mostanában picit feledésbe merült. Eszembe jutott azonban, hogy mi lenne, ha ebből a tésztából rudakat is formálnék, s úgy sütném meg...jelentem jó ötlet volt :D!

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 10 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 dkg cukor, 2 dl tejföl, só, 1 tojássárgája, tej.

Elkészítés: a langyos tejben - melybe előzőleg már beleraktuk  a cukrot - felfuttatjuk az élesztőt. Ilyen (vagy hasonló) eredményt kell, hogy kapjunk:
A lisztet a zsírral jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgát, tejfölt, sót és az élesztőt, valamint annyi langyos tejet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, s 2 órát pihentetjük.
                                               Gyúrás után
                                          2 óra pihenés (kelesztés) után
A pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles késsel "bekockázzuk", felvert tojással megkenjük (én ebbe a tojásba is szoktam egy pici sót tenni).
Lisztezett pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk, s a tepsiben még kb. 10 percig kelesztjük. Ezután nem túl forró sütőben szép pirosra (aranybarnára) sütjük.

Én ma a tésztát kettéosztottam csak az egyik feléből lett pogácsa, a másikból rudacska. A rudak elkészítése a nyújtásig teljesen megegyezik a pogiéval (különbség: nem kockázzuk be a tésztát). A kinyújtott tésztát tojással megkentem majd sajtot szórtam a tetejére (én füstölt sajtot találtam itthon, így ez került rá).
Ezután a tésztát vízszintesen, majd függőlegesen tetszőleges vastagságúra/hosszúságúra vágtam pizzavágó segítségével (szerintem a derelyevágó is tökéletes hozzá).
Tepsibe fektettem a rudakat, majd szép aranybarnára sütöttem.
Megjegyzés: a rudacskánál figyeljünk, hogy jól tojásozzuk be a tésztát, különben lehullik róla a sajt.

Íme az egy tésztából készült kétféle sós süti:
Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése