2011. március 31., csütörtök

Savanyúkáposzta

Hm...nem tudom pontosan, hogy ki, hogy hívja ezt az ételt, de mi otthon csak savanyúkáposztának hívtuk, ezért én is így nevezem. Nagyon laktató egytálétel.

Hozzávalók: 1/2 kg sertéscomb, kb. 1 kg savanyúkáposzta, 10-15 dkg rizs, só, bors (esetleg 1-2 babérlevél), a rántáshoz: liszt, olaj, pirospaprika
Elkészítés: a combot kicsi kockákra vágjuk, a rizst kiválogatjuk, a savanyúkáposztát, ha túl savanyúnak találjuk, akkor vízben jól "kimossuk". Egy edény aljára "leterítjük" a káposzta felét, majd erre rárakjuk a kockára vágott húst, s a káposzta másik felével betakarjuk. 
 Ezután annyi vízzel engedjük fel, hogy ellepje, s sózzuk (a sóval óvatosan, mert ugye a káposzta is sós már magában), borsozzuk (aki szereti egész borsot tehet bele az őrölt helyett). Felforraljuk. Ha felforrt, akkor megkeverjük, majd "félig nyitott" fedő alatt alacsony lángon jó 50 percet főzzük (ez az idő hosszabbodhat, ha valaki nagyobb darabokra vágja a húst). Ezután hozzáadjuk a kiválogatott rizst, figyelve arra, hogy annyi víz legyen ismét az edényben, hogy a rizst ellepje (így tud csak jól megpuhulni). Tovább főzzük kb. 15-20 percig (ilyenkor érdemes egy-két szem rizst kivenni, s megkóstolni, hogy megpuhult-e már).
 
 Míg fő a rizs, addig rántást készítünk (olajat hevítünk, erre lisztet szórunk, jól átpirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, s gyorsan le is húzzuk a tűzről, nehogy megégjen. Hideg vízzel felengedve csomómentesre keverjük - sajnos pontos adatokat itt nem tudok írni, mert ezt úgy érzésre szoktam készíteni).
Ha a rizs megpuhult berántjuk az ételünket. A rántással kb. 3-5 percet tovább főzzük (úgymond jól összerottyantjuk az egészet). Fedővel lefedjük, elzárjuk alatta a lángot, s egy jó órát állni hagyjuk (akár többet is), hogy jól összeérjenek az ízek.
Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés:
- a víz menyiségére folyamatosan figyeljünk a főzési idő alatt (lesülés/leégés elkerülése végett)
- arra is figyeljünk, hogy ha berántottuk ne legyen teljesen sűrű, hanem inkább olyan kis "tocsogós", mert az állás folyamán még sokat sűrűsödik az étel


Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése