Végigtekintettem az eddigi írásaimat, s láttam, hogy eddig olyan "igazi" főételt még nem tettem fel. Ezt most "megtöröm", s egy általunk nagyon kedvelt (és szerintem gyorsan elkészíthető) főzeléket írok le (ezt tegnap készítettem el...képet később teszek fel).
Elkészítés: a krumplit (én kb. 2-3 kg-ot) meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd egy edénybe beletesszük, s felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. 3-4 db babérlevelet teszünk hozzá, s felforraljuk, közben sózzuk, borsozzuk. Attól függően, hogy milyen nagy kockákra vágtuk a krumplit kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük (1. ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy a fakanállal egyet az edény széléhez "nyomunk", s ha szétvágható, akkor kész - vagyis puha -, 2. egy darabot kiveszünk, lehűtjük, s megkóstoljuk - a kóstolásnál arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy csak óvatosan, mert a forró étel a) éget, b) nem adja még teljesen vissza az ízt). Amíg a krumpli fő rántást készítünk: olajon (kb. 3-4 ek.) megfuttatjuk a lisztet (kb. 2-3 fakanál --- a lényeg, hogy tudjuk kevergetni, ne álljon össze "gombóccá"), majd rászórunk némi pirospaprikát (ezután gyorsan levesszük a tűzről, nehogy megégjen a paprika), s hideg vízzel folyamatos kevergetés mellett felöntjük (kb. 2 dl - "híg" legyen, akár egy leves). Ha szép simára kikevertük, akkor hozzáöntjük a krumplihoz, s szépen elkeverjük, átforraljuk. Én azután teszem bele a tejfölt a következőképpen: 1 kisdobozos tejfölt kb. 2 kiskanál liszttel simára keverek, majd a forrásban lévő főzelékbe öntök, s gyorsan elkeverem (figyeljünk, hogy ilyenkor a "láng"/tűz alacsony fokon égjen a főzelék alatt). Ezzel mégegyszer átforralom, majd ráteszem az edény fedelét, s elzárom alatta a gázt (én picit szoktam "pihenni" hagyni, szeretem, ha kicsit összeérnek az ízek).
Feltétnek bármit adhatunk. Én most kevés olajon karikára vágott lecsókolbászt pirítottam hozzá.
Remélem, aki kipróbálja nem fog csalódni benne. (Bocsánat a nem teljesen pontos "méretekért", de nem szoktam méregetni, hogy miből mennyit teszek, ez úgy találomra megy...)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése