2011. február 22., kedd

Ismét egy finom "édesség"(?) - Mákos guba (vaníliaszósszal)

Valójában nem is tudom, hogy hová soroljam ezt az ételt...azért beteszem ide az édességek közé, mégha nem is teljesen édesség számba megy.

A minap akadtam rá a szekrényben is kicsi darált mákra. Nem szeretek semmit sem kidobni, így gyorsan kitaláltam, hogy mákos guba lesz. 

Elkészítés: 6 db (nagyobbacska) kiflit kb. ujjnyi vastagra szeletelünk. Kb. 6-8 dl tejet 1 csom. vaníliás cukorral és 3-4 kanál (ha valaki édesebben szereti akkor több) porcukorral felforralunk. A kifliket tésztaszűrőbe tesszük szépen egymás mellé (kb. 3-4 fordulóba, attól függ, hogy milyen nagy a szűrő) és 1-2 merőkanálnyi tejjel meglocsoljuk, picit csepegni hagyjuk (kb. fél perc), majd egy mélyebb tálba átborítjuk. A szűrő alá tegyünk egy mély tányért vagy edényt, mert a kiflikből kicsöpögő tejet még tudjuk használni. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg el nem fogy a kiflink. Ezután kb. 8-10 dkg darált mákot (attól függően, hogy ki mennyire szereti mákoson) szórunk a kiflikre, majd határozott mozdulatokkal összekeverjük (vigyázzunk, hogy ne "törjük" teljesen meg a kifliket).
Ezután elkészítjük a vaníliaszószt. Kb. 6 dl tejre, fél csomag vaníliás pudingra és cukorra van szükségünk hozzá. A szószt teljesen úgy készítjük, mintha vaníliás pudingot főznénk (csak a pudingpor felét használjuk fel).
Ha ez kész kezdődhet is a TÁLALÁS! A tányérba mákos gubát teszünk, majd "nyakon öntjük" a szósszal. JÓ ÉTVÁGYAT hozzá!
Nálunk nagy sikert aratott :D! (képeket igyekszem még ma este, de legkésőbb holnap feltenni).

Tipp: 1. sokan azt mondják, hogy ehhez a száraz kifli jó. Én most "frissből" készítettem, szerintem ugyanolyan finom volt. Ha száraz kiflit használunk, akkor lehet, hogy a tej mennyiségén kicsit növelni kell!
2. A tejhez adandó cukornál számolni kell azzal, hogy az édesíti meg a kiflit is és a mákot is!!!
Iza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése