2011. március 26., szombat

Csirkepaprikás galuskával

Mint ígértem jelentkezem a receptekkel. Örömmel jelentem itt is vagyok :D! Kezdem azzal, ami a "szakértőimnek" a legjobban ízlett: a csirkepaprikás (alias csirkepörkölt/csirkepöri) galuskával (nokedlivel).

Elkészítés: 3-4 nagyobb fej hagymát felkockázunk. Mivel nálunk a gyerekek nem szeretik a bőrt, ezért én lehúzom a combokról, mielőtt elkezdeném elkészíteni. A felkockázott hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átforgatjuk rajta.
Ezután megszórjuk pirospaprikával és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk (nyáron darabokra vágott paprikát, héjától "megfosztott" paradicsomot is adhatunk hozzá). Ha felforrt takarék lángra tesszük, s kb. 40-50 percet főzzük (félig/negyedig "nyitott" fedő alatt). 

Ezután (legalábbis én így készítem) kivesszük a combokat, s tejföllel behabarjuk (1 kicsi tejfölbe 2 kávéskanál lisztet keverek). Amennyiben a pörkölt leve még túl híg, így combok nélkül egy picit főzzük tovább, hogy sűrűsödjön, s csak utána habarjuk be. Egy-két percet forraljuk (lassú tűznél), majd visszahelyezzük a combokat, s együtt jól összeforraljuk. 

Galuskával (vagy tésztával) és savanyúsággal kínáljuk.

Jó tanács: a készülő pörköltet ne nagyon kevergessük, inkább az edényt rázogassuk, s a főzési idő alatt a combokat egyszer-kétszer fordítsuk meg.

1 megjegyzés:

  1. Akár pörkölt, akár paprikás, minden változatát szeretem. Egyébként éppen múlt héten csináltam, mert lányom barátnője nálunk ebédelt, és ez a kedvence.

    Érdekes viszont, hogy lassan-lassan eggyé válik a két teljesen eltérő ízvilágú étel, amit sajnálok. A pörkölt ugyanis alig kap vizet, rövid lével kell az ételt készíteni (innen a neve is). Így macerásabb, de bő lében viszont inkább megfő a csirke, nem pörkölődik.

    A paprikás kicsit hosszabb lével készül, és a végén - ahogy írod is - kap egy tejfölös-tejszínes habarást. Többet nem is írok, mennem kell valamit enni :)

    VálaszTörlés