1. bableves
2. kókuszos csiga
Ezeket igyekszem minél előbb pótolni, így bele is vágok, hogy nálunk hogyan készül a bableves.
Elkészítés: egy csomag tarkababot (vagy akár fehér gyöngybabot, ki melyiket szereti) előző este hideg vízbe beáztatok. Másnap bő vízbe felteszem főni (pontos arányt nem tudok írni, mert nekem egy erre kifejezetten használatos edényem van, viszont még sohasem mértem, hogy hány literes). Ha különlegesen jó ízt szeretnénk a levesnek, akkor valami füstölt husit is adunk hozzá (pl: oldalas, kolbász, szalonna stb.). Ha felforrt a levesnekvalónk takarék lángon (de úgy, hogy a víz azért forrjon) tovább főzzük. A forrásba lévő leveshez adunk egy kis fej hagymát, s néhány gerezd fokhagymát, továbbá sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amikor a bab félig puhára főtt, akkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket (répát, petrezselyemgyökeret+levelét, esetleg aki szereti zellert, illetve karalábét is tehet bele - mindezt ízlés szerint. Nálunk a répa a kedveltebb, így abból pucolok többet, míg a petrezselyemgyökérből kevesebbet). Ha a zöldségek is majdnem puhák, akkor hozzáadjuk a nagyobb kockára vágott krumpligerezdeket, s így "majdnem" készre főzzük. Ha a leves minden hozzávalója megpuhult, akkor berántjuk (nagymamám és anyukám a rántásba is szokott apróra vágott fokhagymát pirítani), s hozzáadjuk az általunk készített csipetkét (1 db tojást sóval és annyi liszttel dolgozunk össze, hogy keményebb tésztát kapjunk, melyet lisztes kézzel apró darabokra "csipkedünk". Tipp: amibe csipkedjük egy pici lisztet szórjunk, s időnkét rázogassuk meg az edényt, hogy ne ragadjanak össze a csipetkék). Jól összeforraljuk (figyelve, hogy a csipetkék is megpuhuljanak), s kész is a levesünk. Én szeretem, ha fogyasztás előtt még áll egy picit, hogy jól összeérjenek az ízek.
Megjegyzés: bár nem a legrövidebb idő alatt elkészülő leves, de nagyon tartalmas, így egytálételnek is kitűnő (kiválóan megy hozzá egy kis házi palacsinta vagy egy kis pogácsa), s amíg elkészül jut időnk másra is :D! Ugye, hogy nem is olyan bonyolult a főzés?
Remélem, aki megfőzi, nem fog csalódni benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése