2011. március 27., vasárnap

Húsleves (ahogy én készítem)

Ismét itt vagyok :D! Ma a húsleves receptjét szeretném kedves Olvasóimmal megosztani. Ezt a receptet anyukámtól, ő pedig az ő anyukájától, ő meg az ő anyukájától (azaz az én dédnagymamámtól) tanulta. Főzési ideje igaz nem a legrövidebb, de az eredmény miatt megéri :D!

Elkészítés: a húst (én jelen esetben húsos csontot használtam) bő hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt a leves a habot kanállal leszedjük a tetejéről, fűszerezzük (só, bors), majd lassú tűzön (úgy, hogy a leves "gyöngyözve" forrjon) még jó 40-45 percet főzzük. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, darabokra vágott zöldségeket (répa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, 1 egész fej hagyma (esetleg egy cikkely kelkáposzta, nyáron paprika, paradicsom) kb. egy fél csokor petrezselyemzöldet (ezt nem daraboljuk, csak úgy beledobjuk a levesbe), és az egészet készre főzzük (ez ismét legalább 30-40 perc). Közben egy másik lábosban kb. 2 dl vizet forralunk, s ebbe vegetát/delikátot főzünk (sajnos pontos adatot nem tudok mondani, mert nekem külön kis "sószóróm" van, s én ebből három "kanálnyit" teszek), majd hagyjuk, hogy hűljön, s szépen leüljön. Amikor majdnem kész a leves, akkor óvatosan beleöntjük a kifőzött vegetát/delikátot (úgy, hogy az aljára leült "darabkákat" nem öntjük a levesbe), s ezzel jól összeforralva még kb. 10 percet főzzük. A gázt elzárva alatta kb. 1 órát még állni hagyjuk, hogy jól összeérjenek az ízek (legalábbis én így szoktam, mert így tanultam). Külön vízben kifőzött tésztával kínáljuk (ez lehet cérnametélt, eperlevél, lúdgége stb. - ki mit szeret). Tálalásnál a zöldségeket és a húst külön tányérba szedjük, úgy kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés:
- ha csirkehúsból (aprólékból) készítjük a levest, akkor a főzési idő rövidül, míg ha marhahúsból készítjük, akkor hosszabbodik (ez a fajta husi ugyanis nehezebben puhul meg).
- a zöldségekkel akár 1-2 egész, hámozott burgonyát is tehetünk a levesbe

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése