2011. március 23., szerda

"Tepsis" husi (tarja)

A piacon sétálva a hentespultban megpillantottam egy gyönyörű darab tarját. Rögtön eszembe jutott, hogy milyen rég sütöttem ún. "tepsis" husit. Így gyorsan "lecsaptam" rá, s már meg is volt a hétvégi ebéd egyik része (általában többfélét készítek hétvégén, hogy mindenki találjon ízlésének megfelelőt).
Elkészítés: a husit felszeleteljük. Mustárt, sót, borsot (+ki milyen fűszereket szeret még), fokhagymát és kevés olajat összekeverünk, hogy kenhető "anyagot" kapjunk. Ezzel a masszával megkenjünk a husik mindkét oldalát. Én egy műanyag edénybe tettem ezután a hússzeletek, de úgy, hogy vastagabb szeletekre vágott hagymát is dobtam közé. A husit 1-2 napig hűtőben "érleljük". Amikor úgy döntünk, hogy itt a kellő alkalom az elkészítéshez akkor csak gyorsan elővesszük a hűtőből, s majdnem mindjárt rakhatjuk is a sütőbe, ám előtte még krumplit pucolunk, s kb. ujjnyi vastagságúra felszeletelünk. Egy tepsit zsiradékkal kikenünk, erre szórjuk a krumplit, amit sózunk, borsozunk. Tetejére fektetjük a pácolt hússzeleteket. Alufóliával letakarjuk, majd kb. 45-50 percet sütjük (én időnként egy pici vizet is öntök a krumpli alá, hogy annyira ne süljön le). Ezután levesszük a fóliát a húsról, s szép pirosra sütjük (én meg szoktam fordítani a husikat, hogy mindkét oldaluk átsüljön, szép piros legyen). Savanyúsággal (szerintem bármilyen jó hozzá) tálaljuk.
Amíg a husink sül bármi mással tudunk foglalatoskodni (takarítás, mosás vagy éppen blogszerkesztés :D)

(Megjegyzés: a kép "fogyasztás" után készült, nem csak 3 szelet husit sütöttem...)

2 megjegyzés:

  1. A tarja veszélyes jószág. Elég csak ránézni, és nem engedi, hogy ott hagyd a hentesnél. Nekem egyszer sem sikerült, mindig ő győzőtt.

    VálaszTörlés
  2. ...hát azt hiszem, hogy nálam is ez történt :D!

    VálaszTörlés