2011. március 29., kedd

Túrógombóc

Ismét itt vagyok... Ma a sokak által nagyon kedvelt túrógombóc receptet szeretném közzétenni. Ez ugyanolyan recept, mint a húsleves, hogy anyukámtól tanultam.

Hozzávalók: 2 cs. túró (= 1/2 kg), 6 kanál búzadara, 2 tojás, 1 csipet só.
Elkészítés: a hozzávalókat összekeverjük, majd állni hagyjuk (ha lehet akár több órát is, hogy a dara jól "megszívja" magát). Ezután vizes kézzel gombócokat formálunk (én kisebbeket szoktam, mert szerintem gusztábbak és gyorsabban át is főnek).
Forrásba lévő, sós vízbe kifőzzük őket. Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére még néhány percig folytassuk a főzést, hogy biztosan átfőjenek (kevergetni nem igazán kell, max. egyszer - kétszer, nehogy széttörjenek a gombócok).
Ha megfőttek szűrőlapáttal kiszedjük a vízből őket, s rögtön pirított zsemlemorzsába forgatjuk (a zsemlemorzsát egy leheletnyi olajon lassú tűzön szép aranybarnára pirítjuk - vigyázzunk, hogy ne tegyünk alá sok olajat, mert akkor elkezdhet "égni").
(Ez a mennyiség nekem 30 dkg túróból "keletkezett" :D)

Tálalás előtt cukros tejföllel jól meglocsoljuk. (Cukros tejföl: egy kis tejfölbe 1 cs. vaníliás cukrot és ízlés szerinti porcukrot keverünk - finom, krémtúró ízre emlékeztető ízt kell hogy kapjunk).
Jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés: reszelt citromhéj tehető a túrós masszához.

2 megjegyzés:

  1. Ez a habkönnyű gombóc egyik kedvencem! Lányaimmal csinálunk is a hétvégén!

    Én egyébként sütőben (!) szoktam készíteni, és egy felvert tojásfehérjét is beleforgatok a masszába.

    VálaszTörlés
  2. Hm...sütőben én még soha nem készítettem. Esetleg megosztanád velem a receptedet?
    Iza

    VálaszTörlés