Mint ígértem, megírom a kókuszos csiga receptjét is. Ezt a tésztát mamámtól tanultam, s nagyon univerzális. Készíthetünk belőle csigát, fánkot bejglit is.
Elkészítés: fél liter tejben 2 marék cukrot elkeverek, majd tűzre téve lassan felmelegítem, s belemorzsolok 1 csomag élesztőt. Letakarom. Míg az élesztő "kel", addig 60-70 dkg liszttel elmorzsolok 6-8 dkg margarint (vagy zsírt - szerintem ettől finomabb a tészta, bár ha ezt használom 1-2 dekagrammal kevesebbet teszek bele). Ezután a margarinos/zsíros liszthez adok 3-4 tojássárgát, a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy jól dagasztható tésztát kapjak. A tészta akkor jó, ha dagasztás közben könnyen elválik az edény falától. Ezután tiszta konyharuhával letakarom, s meleg helyen (vigyázva, hogy ne érje hirtelen hőváltozás, hideg) duplájára kelesztem (ez kb. 1 óra). Ezután lisztezett deszkán kinyújtom, olvasztott vajjal megkenem, s megszórom a porcukorral összekevert kókuszreszelékkel. A tésztát felcsavarom, ujjnyi vastagságúra vágom, sütőlapra helyezve ("fektetve") kicsit kelni hagyom még, majd előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöm. Ha szeretjük tetejét még porcukorral megszórhatjuk.
Mint említettem, ebből a tésztából más is készíthető. Ha bejglit készítünk, akkor ugyanígy járunk el, csak a tészta felcsavarása után nem szeleteljük fel a rudat, hanem egészben tesszük a sütőlapra. Célszerű a rudakat szorosan egymás mellé tenni, mert sülés közben "eldőlhetnek". Tetejüket tojássárgával meg kell kenni sütés előtt.
Ha fánkot készítünk ebből a tésztából, akkor nyújtás után kiszaggatjuk a kívánt formára a tésztát, majd forró zsiradékban/olajban közepes tűzön kisütjük (nagyon gyorsan sülnek, s könnyű, finom tésztát kapunk, melyet sütés után "lecsepegtetünk", s tetejüket porcukorral megszórjuk).
Ha a tésztába nem teszünk cukrot, hanem a zsiradékkal történő összegyúrásnál sót, akkor sós "dolgokat" készíthetünk belőle (pl: pizzás csiga - a kinyújtott tésztát pizzakrémmel megkenjünk, feltekerjük, majd ujjnyi vastagra szeleteljük, sütőlapra tesszük, s tetejét sajttal megszórva készre sütjük).
Remélem, aki elkészíti ezt a tésztát nem fog csalódni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése