2011. március 7., hétfő

Csurgatott tojásleves

Nemrég kókuszos csigát készítettem (receptet nemsokára közreadom), melyből kimaradt jócskán tojásfehérje. Mivel a gyerkőceim nagyon szeretik a tojáslevest, ezért gyorsan készítettem belőle egyet, de nem a hagyományos módon.
Elkészítés: szokásos módon rántást (olaj, liszt) készítünk, majd megszórjuk pirospaprikával, s hideg vízzel felengedjük (folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós). Tegyünk bele 2-3 babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd forraljuk fel. Ha felforrt, akkor a "felvert" (összekevert) tojást (én a 2-3 tojásfehérjéhez még 2 egész tojást adtam) elkezdjük beleönteni, s közben gyorsan szét is keverjük, hogy ne kapja össze a forró lé. Így szép hajszálvékony kis csíkocskákat (esetleg nagyobb darabocskákat, amit a fiaim nagyon szeretnek) kapunk. 1-2 percig lassú tűzön tovább forraljuk. Mielőtt kész apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Szerintem ez egy nagyon egyszerű, de annál finomabb leveske, s így a "kimaradt" tojásfehérje sem vész el.
Remélem, aki kipróbálja ugyanezt fogja mondani :D!

2 megjegyzés:

  1. Azt hittem, hogy rajtam kívül mindenki tesz bele köménymagot is (nálunk a lányaim utálják az ízét). Örülök, hogy nem vagyunk ezzel egyedül!

    Én főleg akkor csinálok tojáslevest, ha éppen kenyeret is sütök. A friss, ropogós, illatos sokmagvas kenyér kiválóan illik mellé!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    ...én sem szeretem a köménymagot...ha mégis használok, akkor tuti csak őrültet, akarom mondani őröltet :D!

    VálaszTörlés